Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası, ülkemizde zorunlu olarak bütün motorlu araçların yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Trafik sigortası bir yıllıktır ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Sadece geçici plakalar ile uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı yapan yabancı plakalı araçlar için geçici ve kısa vadeli trafik sigortası uygulaması olabilir. Bu araç türleri dışındaki araçlar yıllık trafik poliçelerini edinmelidir çünkü trafik sigortası olmayan bir araç trafiğe çıkmışsa trafikten men edilerek cezalandırılmaktadır.

Trafik sigortası herhangi bir kazada diğer araç veya üçüncü şahıslara karşı verebileceğiniz hasarları güvence altına alır. Sigorta şirketleri, hareket halindeki araçların kaza yapması sonucu oluşabilecek hasarları poliçede belirtilen en üst tutara kadar öderler. Zorunlu trafik sigortası ancak hareketli otomobil kazalarında kullanılabilir. Dolayısıyla park halindeki aracınıza bir zarar gelirse trafik sigortası bir bedel ödemez. Bu tür durumlar için kasko sigortası devreye girmektedir.

trafik-sigortasi-banner

Trafik Sigortası Sorgulama
Zorunlu trafik sigortası yaptırırken, poliçe fiyatlarını online olarak sorgulayıp kendinize en uygun sigorta şirketini ve paketi seçebilirsiniz.

Trafik sigortasında teminat kapsamı ve poliçe bedelleri tüm sigorta şirketlerinde aynı olsa da fiyatlarda sigorta şirketlerine göre değişiklikler olmaktadır. Fiyatlarda oluşabilecek değişkenliğin sebebi araç, kullanıcı, plaka, hasar geçmişi gibi unsurlardır.

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Her araç sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortası hasar anında karşı tarafa verilen maddi zararları güvence altına almaktadır. Yani zorunlu sigorta, kişinin kendi aracının değil, 3.kişilerin zararlarını telafi etmek için yaptırılmaktadır. Karayolları Trafik Kanuna göre araçların trafik sigortası olmaksızın trafiğe çıkmaları yasaktır. Trafik sigortası bir yıllık yapılır ve her yıl yenilenmelidir.

Trafik sigortası önemli bir güvencedir. Ancak bu güvenceden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için zorunlu trafik sigortası teminatlarını iyi bilmeniz gerekmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortası teminatları ve limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen, bütün sigorta şirketleri için aynı olan teminatlardır. Ancak fiyat ve ödeme koşulları şirketlere göre farklılık göstermektedir.

Zorunlu trafik sigortasında verilen teminatlar aşağıdaki gibidir;
1) Kişi başına vefat ve tedavi teminatı: Bir hasar durumunda her kişi için ödenecek olan vefat ve tedavi masraflarını karşılar.
2) Kaza başına vefat ve tedavi teminatı: Bir hasar durumunda bir kazadaki tüm kişilerin vefat ve tedavi masraflarını karşılar.
3) Araç ve kaza başına maddi hasar teminatı: Bir hasar durumunda karşı tarafa verilen maddi zararları karşılar.

Araba Sigortası Hesaplama
Araç sigortası türlerinden biri olan trafik sigortası ülkemizde zorunlu olarak yapılan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası, aracınızın bir kazaya karışması halinde karşı tarafa vereceğiniz maddi zararları ödemek için yaptırılır. Bu yönüyle önemli bir güvencedir.

Trafik sigortaları, kasko sigortası mantığından biraz farklıdır. Her şeyden önce kasko gibi isteğe bağlı değildir. Aracınız varsa kaskonuzun olması sizin tercihinizken, trafik sigortanızın olması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaptırmakla yükümlü olduğunuz bir görevdir. Trafik sigortalarında kaskodan farklı olarak değişik içerikte hizmetler yoktur ve teminat miktarları bütün şirketler için aynıdır.

Kasko sigortası hesaplama hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi dolduğu halde yenilenmemiş araçlar fark edildikleri anda trafik polisleri tarafından bağlanarak aracın trafikteki akışı durdurulur. Trafik sigortası olmayan bir araç yaşanan bir hasarı telafi etmek için karşı tarafa ödemekle yükümlü olduğu tazminat miktarını cebinden ödeyerek cezalandırılır. Ancak bu ceza sadece bu kadarla kalmaz. Cezayı daha da ağırlaştıran hem aracın trafikten men edilmesi, hem de sigortasız geçirdiği her ay için %5’lik gecikme zammının da üzerine eklenmesidir.